Huawei introduceerde op 3 november de Huawei Mate 9, een nieuwe high-end smartphone met een extra groot scherm van 5,9 inch. Wat ons betreft een toestel voor een specifieke doelgroep, want niet iedereen zit op zo’n grote smartphone te wachten. Wij zijn eens uitgebreid aan de slag gegaan met de Mate 9.
Iedereen die een nieuwe smartphone koopt maakt bepaalde afwegingen. Voor sommige mensen is dat als eerste het merk of het prijskaartje van het toestel, maar voor andere gebruikers is dat het formaat. In deze review spreken we dus vooral de mensen aan die een groot toestel willen. Het is Huawei echter wel gelukt om het toestel relatief gezien beperkt te houden qua afmetingen.
Om een beeld te geven hoe groot dit toestel nu precies is, hebben we er enkele andere toestellen bij gepakt die we hier hebben liggen. Een rechtstreekse vergelijking qua formaat leert ons dat zowel de Samsung Galaxy Note 4 en de Apple iPhone 7 Plus beide even groot zijn als de Huawei Mate 9. De schermdiagonaal van die toestellen is echter kleiner: 5,7 inch voor de Samsung en 5,5 inch voor de Apple. Huawei is er dus in geslaagd om de bezel (rand rond het scherm) extreem dun te houden, waardoor de behuizing niet veel breder is. Op dat punt valt met name de Apple door de mand.
Om maar meteen even in te haken op de voordelen van zo’n groot scherm voor zakelijke gebruikers. Het is in staat om veel meer weer te geven, bijvoorbeeld als je een e-mail wil lezen. Er past meer tekst op het scherm, iets wat ook handig is als je regelmatig werkt met Word- of Excel-documenten. Het virtuele toetsenbord krijgt daarnaast ook veel meer ruimte dan bij kleinere toestellen. Tik je nu vaak naast een letter, dan zal dat op een groter scherm minder vaak gebeuren.
Nadelen zijn er natuurlijk ook bij zo’n groot scherm. Als je het apparaat al in je broekzak krijgt, dan zou het ons verbazen als dat echt prettig aanvoelt. Bedienen met een hand is ook een uitdaging en je hebt een behoorlijk apparaat tegen je oor als je ermee telefoneert.
De Huawei Mate 9 heeft een adviesprijs van 699 euro en van die prijs wordt momenteel nog niet echt afgeweken.
Uiterlijk en bouwkwaliteit
Wij ontvingen van Huawei een reviewexemplaar in de kleur champagne gold. In Nederland kiest het bedrijf er echter voor om het toestel alleen in het grijs en zilver beschikbaar te maken. Wellicht dat de kleur die wij hebben later nog beschikbaar komt.
Het uiterlijk van ons toestel is afgezien van de kleur overigens identiek met de modellen die wel in Nederland gevoerd gaan worden. Aan de voorkant vind je alleen een brede rand aan de boven- en onderzijde, waarbij aan de bovenzijde de nodige sensoren zijn te vinden, evenals een front-camera met een sensorresolutie van 8 megapixels.
Aan de achterzijde is een dual-camera opstelling te vinden met Leica-technologie. Huawei is een samenwerking aangegaan met Leica, waarbij twee camera’s worden gecombineerd om nog betere foto’s te maken. Een van de camera’s is een normale camera terwijl de ander een monochroom model is dat in staat moet zijn om nog beter de details vast te leggen. Na het nemen van de foto worden de beelden razendsnel gecombineerd tot een foto, die volgens Huawei van hogere kwaliteit is dan bij een enkele camera. De camera’s aan de achterzijde beschikken over 20 en 12 megapixels.
Onder de camera is ook nog een vingerafdrukscanner te vinden.
Bouwkwaliteit
We hebben Huawei Mate 9 ook aan de nodige druk- en trektesten onderworpen om te kijken hoe de bouwkwaliteit van het toestel is. Op wat lichte vlekken onder het scherm na, lijkt het toestel weinig mee te geven. Je hoeft dus niet bang te zijn voor een volgende bend-gate. Het scherm is overigens beschermd met Corning Gorilla Glass 3, wat zijn kwaliteit inmiddels wel bewezen heeft. Alles wijst erop dat de bouwkwaliteit in orde is bij dit toestel.
Hardware en software
Huawei hanteert een iets andere strategie dan de concurrentie als het aankomt op schermen. Voor dit model heeft het bedrijf gekozen voor een scherm van 5,9 inch met een Full HD-resolutie van 1920 x 1080 pixels. Daarmee komt het gemiddeld aantal pixels per inch nog steeds ruim boven de 300 uit, het aantal wat een oog maximaal kan zien op een normale gebruiksafstand. Huawei doet dus niet mee aan de trend met QHD-resoluties. Op zich is dat ook niet echt nodig, behalve als je in wilt zetten op virtual reality.
Huawei ontwerpt al enige jaren zelf zijn mobiele chips. Hiervoor heeft het een dochteronderneming opgezet met de naam HiSilicon, waar de zogenaamde Kirin-processors worden gemaakt. Dit zijn ARM-chips net zoals die van Qualcomm en Samsung. De afgelopen jaren hebben we gezien dat er vaak werd gekozen voor standaard ARM-ontwerpen, maar schoot Huawei meestal wat te kort in de grafische prestaties. Met deze nieuwe Kirin-processor, de Kirin 960, zou dat in elk geval een stuk beter moeten zijn.
De Kirin 960 is een octacore processor met een quadcore Cortex-A73 gedeelte op een kloksnelheid van 2,4 GHz voor de echte brute rekenkracht. Daarnaast is er een quadcore Cortex-A53 gedeelte dat energiezuiniger is en op een kloksnelheid van maximaal 1,8 GHz draait. Voor de grafische rekenkracht heeft Huawei gekozen voor een octacore Mali-G71 MP8, waar in het verleden altijd werd gekozen voor een minder krachtig model. Dit alles gecombineerd met 64GB aan opslagcapaciteit en 4GB aan werkgeheugen zorgt ervoor dat het toestel zeer compleet is en het predicaat high-end zeker verdient.
Tot slot kunnen we meldden dat Huawei heeft gekozen voor WiFi a/b/g/n/ac dual-band, Bluetooth 4,2 en een uitgebreid LTE-modem. Qua connectiemogelijkheden valt er niets te klagen. Ook is de Huawei Mate 9 een van de eerste toestellen die met Galileo overweg kan, de Europese navigatiesatellieten, de tegenhanger van GPS.
Software
EMUI is de skin die Huawei over Android heen legt om daar een eigen ervaring op te creëren. Het toestel draait in de basis op Android 7.0 Nougat en daarboven draait EMUI 5.0.
![]() |
![]() |
![]() |
De afgelopen jaren is de EMUI-skin van Huawei steeds zwaarder en complexer geworden, waardoor de skin af en toe ook onstabiel was. Dat is ook Huawei niet ontgaan en bij de introductie van de Mate 9 werd dan ook EMUI 5.0 geïntroduceerd. In deze nieuwe versie heeft Huawei een flinke opruiming gehouden. De skin is een stuk lichter en slanker geworden. Ook Huawei blijft nu dichterbij de standaard Android-ervaring, zo worden ook de icoontjes van de standaard applicaties niet langer vervangen en heeft Huawei voor zijn launcher verschillende opties.
Huawei stond erom bekend dezelfde aanpak als Apple te hanteren, waarbij er geen aparte applicatielijst is, maar alle icoontjes gewoon op de startschermen worden neergezet. Dat is nu een keuze geworden, bij het installeren van het toestel krijg je de vraag voorgeschoteld of je wel of geen gebruik wil maken van een applicatielijst. Via de instellingen-app kan je dit eventueel ook nog aanpassen in een later stadium.
Dat zelfs Huawei er nu voor gekozen heeft dichter naar de standaard Android-ervaring te gaan is wat ons betreft een verstandige keuze. Onderscheiden is prima, maar het moet allemaal wel goed werkbaar en stabiel blijven. Voor gebruikers die groot fan zijn van de thema’s binnen EMUI is er goed nieuws. Die feature heeft Huawei niet geschrapt, wel een klein beetje beperkt. Zoals eerder vermeld worden de standaard iconen bijvoorbeeld niet meer aangepast.
Zakelijk gebruik
Huawei beschikt helaas niet over een echte enterprise service voor bedrijven, zoals Samsung Knox. Als werkgever kan je dus niet een Huawei-smartphone zomaar op afstand wissen. Hiervoor moet je een MDM gebruiken die samenwerkt met Android for Work, maar onze ervaring is dat dat nog het nodige te wensen over laat. Wel heeft Huawei aan de ondernemers en werknemers gedacht die zelf hun smartphone willen splitsen in persoonlijk en zakelijk gebruik. Zo is het mogelijk om twee aparte Android-installaties tegelijk naast elkaar te draaien op dit toestel.
Je kan in de instellingen een zogenaamde Private Space aanmaken, wat neerkomt op een extra gebruiker met een eigen Android-installatie, waarbij alle bestanden gescheiden zijn. Als je het toestel in stand-by zet en weer ontgrendelt, bepaal je met je unlock pincode of met je vingerafdruk welke omgeving geladen moet worden. De standaard persoonlijke omgeving of toch de zakelijke omgeving. Je kiest simpelweg een andere vinger voor de zakelijke omgeving.
Hierin installeer je dus ook alle apps opnieuw en stel je andere accounts in dan bij je persoonlijke omgeving. Doordat de Mate 9 ook als dualsim-versie is te verkrijgen kan je het prive en zakelijk verkeer volledig scheiden. Wat ons betreft een hele handige feature.
Camera en accuduur
Huawei blaast hoog van de toren als het gaat over de dubbele camera van de Mate 9. Wij zijn echter van mening dat het met een korreltje zout moet worden genomen. De camera’s zijn zeker niet slecht, maar als je puur kijkt naar de kwaliteit bij point-and-shoot-fotografie, heeft Samsung het in de Galaxy S7 toch net even iets beter voor elkaar heeft. De dubbele camera is wel een aardige extra als je wat artistieker aangelegd bent en graag met de scherptediepte speelt bijvoorbeeld.
Wat ons betreft kan je uiteindelijk het beste zelf oordelen, hieronder enkele voorbeelden.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Accuduur
Voor vrijwel iedere gebruiker, privé of zakelijk, is accuduur zonder twijfel een van de belangrijkste criteria bij een smartphone. Huawei gaat deze keer ook mee in de trend om een toestel zo snel mogelijk weer half op te laden zodat het toestel weer vrijwel een hele dag mee kan. Dat is natuurlijk handig als je even een half uur een oplaadpunt in de buurt hebt, maar als je dat niet hebt, zoals veel gebruikers, dan wil je gewoon lang kunnen teren op je volle acculading.
Om erachter te komen hoe lang de Huawei Mate 9 meegaat op een acculading draaien wij de PCMark-accutest. Hierin worden aan één stuk door alledaagse taken op een smartphone uitgevoerd zodat inzichtelijk gemaakt kan worden hoelang de accu mee gaat op en volle lading. Wij kwamen in deze test uit op 10 uur, een uitstekende score is.
Voor de volledigheid hebben we op de volgende pagina’s ook nog een aantal benchmarks geplaatst, om een compleet beeld van deze smartphone te schetsen.
Benchmark: Crossplatform: PCMark – Work accuduur
- 968 minutenLenovo P2
- 715 minutenSamsung Galaxy A5 (2017)
- 706 minutenSamsung Galaxy A3 (2016)
- 649 minutenSamsung Galaxy A3 (2017)
- 645 minutenSamsung Galaxy A5 (2016)
- 634 minutenSamsung Galaxy S7 (Edge)
- 614 minutenNokia 8
- 600 minutenHuawei Mate 9
- 587 minutenSony Xperia X
- 586 minutenSamsung Galaxy Xcover 4
- 580 minutenSony Xperia XZ
- 566 minutenHuawei P10
- 563 minutenMotorola Moto X Play
- 546 minutenSamsung Galaxy S6 Edge+
- 540 minutenSamsung Galaxy S8
- 524 minutenSony Xperia Z5 Compact
- 518 minutenMotorola Moto G (2015)
- 506 minutenHTC 10
- 495 minutenSamsung Galaxy S6 (Edge)
- 494 minutenGoogle Nexus 6P
- 486 minutenHonor 7
- 480 minutenHuawei P9
- 455 minutenLG G5
- 443 minutenHonor 8
- 438 minutenSamsung Galaxy A5
- 435 minutenGoogle Nexus 5X
- 427 minutenSony Xperia Z3
- 424 minutenLG G6
- 422 minutenSamsung Galaxy A3
- 420 minutenSony Xperia Z3+
- 411 minutenSony Xperia Z5
- 406 minutenHuawei P8
- 405 minutenLG G4
- 368 minutenGoogle Nexus 6
- 352 minutenSamsung Galaxy S5
- 347 minutenSamsung Galaxy Note 4
- 331 minutenLG G3
- 330 minutenHTC One M9
- 283 minutenKodak Ektra
Benchmarks (systeem)
Benchmark: Crossplatform: PCMark – Work performance
- 8000 OnePlus 5T
- 7884 Huawei Mate 9
- 7736 Huawei P10
- 7275 Huawei P9
- 6909 Honor 8
- 6625 Lenovo P2
- 6439 Sony Xperia XZ
- 6268 Samsung Galaxy S8
- 6227 LG G6
- 6156 HTC 10
- 6107 LG G5
- 5910 Samsung Galaxy S7 (Edge)
- 5506 Samsung Galaxy S6 Edge+
- 5337 Sony Xperia Z5 Compact
- 5254 Sony Xperia Z5
- 5239 Sony Xperia X
- 5176 Kodak Ektra
- 5129 Samsung Galaxy A3 (2017)
- 5115 Samsung Galaxy S6 (Edge)
- 4884 Samsung Galaxy A5 (2017)
- 4724 Samsung Galaxy Xcover 4
- 4721 LG G4
- 4711 Google Nexus 6P
- 4638 Huawei P8
- 4556 Honor 7
- 4448 Google Nexus 5X
- 4282 Google Nexus 6
- 4202 Motorola Moto X Play
- 4184 Samsung Galaxy A3 (2016)
- 4132 Samsung Galaxy A5 (2016)
- 4011 Sony Xperia Z3+
- 3991 Motorola Moto G (2015)
- 3955 HTC One M9
- 3926 Samsung Galaxy Note 4
- 3769 Sony Xperia Z3
- 3731 Samsung Galaxy S5
- 3342 LG G3
- 3188 Samsung Galaxy A5
- 3032 Samsung Galaxy A3
- 2941 Ulefone Gemini
Zoals te zien in bovenstaande benchmark, doet de Huawei Mate 9 het erg goed in PCMark, met de beste score tot nu toe.
Benchmark: Crossplatform: Geekbench 3 – Multicore
- 10106 iPhone X
- 6437 Huawei P9
- 6246 Samsung Galaxy S7 (Edge)
- 5952 Huawei Mate 9
- 5899 Apple iPhone 7 & iPhone 7 Plus
- 5405 LG G5
- 5378 Honor 8
- 5252 Samsung Galaxy S6 (Edge)
- 5106 HTC 10
- 4885 Google Nexus 6P
- 4708 Sony Xperia Z5 Compact
- 4482 Apple iPhone 6S
- 4409 Apple iPhone SE
- 4193 Sony Xperia Z5
- 3971 Samsung Galaxy A5 (2017)
- 3814 Samsung Galaxy A5 (2016)
- 3804 Sony Xperia X
- 3651 HTC One M9
- 3569 Google Nexus 5X
- 3542 Huawei P8
- 3475 LG G4
- 3392 Samsung Galaxy A3 (2017)
- 3378 Sony Xperia XZ
- 3273 Samsung Galaxy Note 4
- 3263 Sony Xperia Z3+
- 3254 Google Nexus 6
- 3153 Samsung Galaxy Alpha
- 3089 Honor 6
- 3045 Motorola Moto X (2014)
- 2972 Lenovo P2
- 2782 Sony Xperia Z3 Compact
- 2710 Sony Xperia Z3
- 2684 Motorola Moto X Play
- 2192 Samsung Galaxy A3 (2016)
- 1429 Samsung Galaxy A5
- 1424 Samsung Galaxy A3
- 1193 Honor 3C
- 1167 LG G3 S
- 1154 Samsung Galaxy S5 mini
In GeekBench scoort de Mate 9 iets minder, maar nog altijd goed. Huawei heeft het in elk geval goed voor elkaar met de ontwikkeling van zijn chips.
Benchmarks (games)
Benchmark: Crossplatform: 3DMark – Sling Shot
- 4828 OnePlus 5T
- 3977 Apple iPhone 8 Plus
- 3969 Samsung Galaxy S8
- 3691 Apple iPhone 7 & iPhone 7 Plus
- 3010 LG G6
- 2519 Huawei Mate 9
- 2356 Sony Xperia XZ
- 2341 Huawei P10
- 2310 LG G5
- 2231 HTC 10
- 1921 Samsung Galaxy S7 (Edge)
- 1377 Sony Xperia X
- 1234 Kodak Ektra
- 1139 Samsung Galaxy A5 (2017)
- 1034 Apple iPhone 6
- 950 Honor 8
- 901 Samsung Galaxy A3 (2017)
- 846 Huawei P9
- 838 Lenovo P2
- 336 Samsung Galaxy A5 (2016)
- 281 Samsung Galaxy A3 (2016)
- 190 Samsung Galaxy Xcover 4
Benchmark: GFXBench 3.1 Car Chase (onscreen) – desc – 547 – ACTIEF
- 22 fpsSamsung Galaxy S8
- 20 fpsSony Xperia XZ
- 16 fpsHuawei Mate 9
- 10 fpsLG G5
- 9.9 fpsHTC 10
- 7.9 fpsSamsung Galaxy S7 (Edge)
- 7.1 fpsHuawei P9
- 7 fpsGoogle Nexus 5X
- 6.9 fpsHonor 8
- 6.4 fpsGoogle Nexus 6P
- 6 fpsKodak Ektra
- 5.9 fpsSony Xperia X
- 5,3 fpsSamsung Galaxy A5 (2017)
- 3.7 fpsLenovo P2
- 3,9 fpsSamsung Galaxy A3 (2017)
Na twee verschillende benchmarks gedraaid te hebben is meteen duidelijk dat Huawei zijn grootste minpunt van de afgelopen jaren heeft weggewerkt op de Mate 9. De grafische rekenkracht van deze smartphone is nu wel in orde en elke game zou vloeiend moeten draaien op deze smartphone. Hopelijk houdt Huawei vast aan deze strategie en zien we dat de grafische rekenkracht ook in de toekomst goed blijft.
Conclusie
Huawei heeft de afgelopen jaren flink aan de weg getimmerd om een marktaandeel op te bouwen in de smartphonemarkt. Dat heeft zeker succes gehad, want op dit moment is het de derde speler in de markt en maakt het kans om binnen twee jaar de tweede plaats van Apple over te nemen. We hebben Huawei zien uitgroeien van een kleine tot aan de grote speler die het nu is en we moeten erkennen dat de smartphones ook elk jaar beter worden. Zowel qua hardware als software maakt het Chinese bedrijf elk jaar stappen.
Een high-end Huawei-smartphone is wat ons betreft dan ook zeker geen miskoop. Zakelijke gebruikers die van een groot scherm houden in een relatief compacte behuizing, hebben aan de Mate 9 zeker een goed toestel.
Het enige nadeel voor zakelijke gebruikers is wat ons betreft het ontbreken van een echte zakelijke enterprise-oplossing, zoals Samsung heeft met Knox en BlackBerry met BES. We hebben Huawei hier al meerdere malen over gesproken en het lijkt erop dat het bedrijf wel iets in de planning heeft, de vraag is alleen voor wanneer en in hoeverre het hiervoor afhankelijk gaat zijn van Google.
- Groot scherm in compacte behuizing;
- Uitstekende prestaties en accuduur;
- EMUI-software weer stuk beter geworden;
- Twee Android-installaties virtueel naast elkaar draaien;
- Camera valt toch beetje tegen;
- Geen Enterprise Android-oplossing;