Deze week zal CEO Lip-Bu Tan een drastische reorganisatie aankondigen bij Intel. Daarbij verdwijnt 20 procent van het huidige personeelsbestand van circa 110.000 werknemers. Het vizier van de kersverse Intel-topman is gericht op bureaucratie. Een logische keuze, zo lijkt het.
Bloomberg citeert voor deze informatie een enkel persoon met kennis van de lopende zaken. Het is dus mogelijk dat het uiteindelijke percentage anders uitvalt. Ook weten we niet precies hoe de reorganisatie eruitziet en welke divisies de meest forse reducties moeten verteren. Wat wel zeker is, is dat Lip-Bu Tan als nieuwe CEO werd geïnstalleerd om de noodlijdende chipmaker weer op de been te krijgen. Een personeelsreductie, wat de tweede forse Intel-reorganisatie zou zijn in een jaar tijd, ligt daarbij voor de hand.
In zijn eerste publieke verklaring als CEO sprak Tan over “The New Intel”, een bedrijf dat zich richt op engineering en nauw samenwerkt met klanten. “Onder mijn leiding zal Intel een bedrijf zijn dat zich richt op engineering. We zullen onszelf pushen om de beste producten te ontwikkelen, aandachtig naar onze klanten te luisteren en onszelf verantwoordelijk te houden voor de toezeggingen die we doen,” vertelde hij medewerkers.
Managers, managers
We berichtten eerder al dat Lip-Bu Tan aanvankelijk de koers van Pat Gelsinger voortzette, maar dat er meer dan genoeg kritiek was op dat beleid. Daarom waren we niet zo verbaasd over het feit dat de nieuwe topman geleidelijk aan wijzigingen zou doorvoeren. Een bekend probleem bij de Amerikaanse chipmaker is dat het naar verluidt veel meer managementlagen bevat dan soortgenoten zoals AMD, Nvidia of Broadcom.
Met een opnieuw inzakkende koerswaarde (mede dankzij de tumult rondom importtarieven) zal Intel tevens maar wat graag een wit voetje willen halen bij aandeelhouders. Afslankingen scoren goed op de beurs, al zijn ze soms verhuld als “AI-gedreven” kostenbesparingen. Het feit is dat Intel enorm veel taken tracht te vervullen; het valt te beargumenteren dat het meer doet dan wie dan ook binnen de chipwereld. Daar waar Lip-Bu Tans voormalige werkgever Cadence Systems zich richt op chipontwerpsoftware, TSMC op het vervaardigen van chips en Nvidia het ontwerpen van GPU’s en gerelateerde infrastructuur, is Intel een manusje-van-alles. Intel Foundry bakt zowel Intels eigen chips (hoewel niet altijd) als die van anderen, terwijl men naast desktop-, laptop- en serverprocessoren ook onder meer FPGA’s en GPU’s vervaardigt.
Die diversificatie klinkt als een goed idee, maar niet voor een topzwaar en log bedrijf als Intel, dat achterloopt op het gebied van prestaties en efficiëntie ten opzichte van AMD en Nvidia. Ook is het nog steeds bezig met een enorme inhaalslag ten opzichte van TSMC op het gebied van chipproductie. De vraag is of dit wel allemaal kan. Het antwoord van Lip-Bu Tan lijkt een volmondige ‘nee’.
De plannen
De naderende ingreep lijkt aan te sluiten bij de koers die Lip-Bu Tan recent heeft ingezet. Kort na zijn aantreden als CEO kondigde hij al aan managementlagen te willen wegsnijden om het leiderschapsteam dichter bij de engineers te brengen. Bij die reorganisatie werden belangrijke chipdivisies direct onder zijn verantwoordelijkheid geplaatst, waarmee meerdere managementlagen werden overgeslagen.
Tan werd in maart aangesteld als CEO na het vertrek van Pat Gelsinger, die worstelde met zijn eigen pogingen om Intel weer op de kaart te zetten. Gelsinger had een kostbaar plan opgetuigd om Intel’s fabrieksnetwerk uit te breiden en het bedrijf om te vormen tot een chipfabrikant voor externe klanten.
Ondertussen heeft Intel veel van zijn expansieplannen vertraagd, waaronder projecten voor een grote faciliteit in Ohio. De chipfabrikant miste ook de boot in het lucratieve veld van AI-chips, waar Nvidia nu de markt domineert. TSMC blijft oppermachtig als het om chipproductie gaat en een partnership lijkt niet aanstaande. Recente geluiden over een mogelijke samenwerking met TSMC werden namelijk onlangs ontkend door de Taiwanese chipfabrikant.
Uitdagende toekomst
De komende kwartalen moeten uitwijzen of Tan’s strategie vruchten afwerpt. Hij lijkt in elk geval realistisch over de omvang van de uitdaging. In zijn eerste publieke optreden als CEO vorige maand zei hij dat het herstel tijd zou kosten en niet eenvoudig zou zijn.
“Het zal niet van de ene op de andere dag gebeuren,” zei hij. “Maar ik weet dat we er kunnen komen.”