Proximus en KU Leuven beginnen ontwikkeling kwantum repeaters

Proximus en KU Leuven beginnen ontwikkeling kwantum repeaters

KU Leuven en Proximus hebben officieel de Proximus Leerstoel in Kwantumwetenschappen en -Technologie ingehuldigd. Deze samenwerking richt zich op de ontwikkeling van kwantum repeaters voor toepassingen in kwantumgeheugens en kwantumcommunicatieknooppunten.

Proximus speelt een belangrijke rol in het Belgische kwantumtechnologielandschap. In 2023 demonstreerde het bedrijf de eerste hybride kwantumverbinding in België via ‘quantum key distribution’-technologie (QKD). Deze technologie verzorgt een veilige uitwisseling van gegevens, ook in het tijdperk van kwantumcomputer.

Daarnaast is het bedrijf een drijvende kracht achter het Quantum Circle-initiatief, dat samenwerking bevordert tussen belangrijke spelers in kwantumcomputing, -communicatie en -sensing. Dit initiatief draagt bij aan het versnellen van de marktadoptie van kwantumtechnologieën en helpt België een voorloper te maken in deze opkomende sector.

Kwantum repeaters

Ondanks deze eerste experimenten is er in België nog heel wat onderzoek nodig naar kwantumtechnologie. Proximus wil zich daar graag voor blijven engageren en bevestigt dat nu met de oprichting van deze leerstoel. Hierbinnen zal er vier jaar lang onderzoek gebeuren in samenwerking tussen bedrijf en universiteit.

Het doel van de experimentele studie is de ontwikkeling van kwantum repeaters. Deze apparaten zijn cruciaal voor toepassingen in kwantumgeheugens en kwantumcommunicatie.

Meer interesse in Europa

De inzet op kwantumtechnologie sluit aan bij de wereldwijde interesse in dit gebied. Daardoor wordt het veld ook steeds sterker binnen Europa. Zo opende IBM eind 2024 het eerste kwantum-datacenter in Duitsland, wat de groeiende interesse in deze technologie in Europa onderstreept.

Professor Kristiaan De Greve benadrukt het belang van deze leerstoel voor de ontwikkeling van kwantumtechnologie in Vlaanderen: “Toen ik 20 jaar geleden als ingenieursstudent afstudeerde aan KU Leuven, kon men als student voor dit soort onderzoek slechts aan een heel beperkt aantal universiteiten in de VS terecht. Zelfs in Stanford stond dit onderzoek toen nog in zijn kinderschoenen.”

De inauguratie vond plaats op 26 maart in de Universiteitshal van KU Leuven. Dit in het kader van de viering van het 600-jarig jubileum van de universiteit.