Nieuwe ondertekenaars van Duurzame IT Charter: wat is het?

Nieuwe ondertekenaars van Duurzame IT Charter: wat is het?

Zeventien Belgische organisaties voegen zich bij het Duurzame IT Charter. In het charter zijn vijf zaken gespecificeerd rondom duurzame IT waar de ondertekenaars zich voor zullen inzetten.

De aansluiting van zeventien nieuwe bedrijven gebeurde op twaalf november door ondertekening op het evenement van het Belgisch Instituut voor Sustainable IT (ISIT). De organisatie is verantwoordelijke van het charter binnen België. ISIT richtte eerder deze week het evenement in om Belgische bedrijven aan te moedigen het charter te ondertekenen.

Nieuwkomers zijn onder andere Alpha Credit, een onderdeel van BNP Paribas Fortis, afvalbeheerder Net Brussel en Franstalige Universiteit ULB. Ze voegen zich bij 105 reeds aangesloten organisaties.

Vijf principes

Met de ondertekening geven de bedrijven aan zich in te zetten voor vijf duurzaamheidsprincipes. Ondertekenaars zeggen digitale tools te optimaliseren in zowel de ontwikkeling, als in het verlengen van de levensduur van IT-toestellen die in de onderneming gebruikt worden. Een ander punt op IT-vlak focust zich op de omgang met data. Bedrijven moeten volgens het charter verzekeren dat data zowel meetbaar als transparant is. De achterliggende reden wordt als volgt omschreven: “Omdat de transitie naar een Duurzame IT onmisbaar is voor de veerkracht van organisaties, zetten we ons in om het digitale meetbaar, transparant en leesbaar te maken.”

De meeste onderdelen van het charter gaan in op de invloed van het product op de samenleving. Onder de principes wordt zo ook de inclusiviteit van diensten die ontwikkeld worden opgenomen. Daarnaast is er oog voor de etnische aspecten van zowel mens en milieu waarmee rekening moet worden gehouden bij de ontwikkeling van digitale diensten. Tot slot focust het vijfde punt op jobcreatie en kennisuitwisseling.

Europees charter

Het Duurzame IT Charter is geen specifiek Belgische verklaring. Binnen Europa hebben 867 organisaties al beloofd het charter te volgen.

De impact van het tekenen van het charter is moelijk te bepalen. De verbintenis is namelijk vrijwillig en er gebeurt geen toezicht op de naleving.

Tip! Datacenters spelen een cruciale rol in duurzaamheidstransitie