De Belgische chipfabriek BelGaN zou deze week zijn nieuwe overnemer kennen. De deadline bleek echter te krap en schuift nu met twee weken op.
Door onvoldoende informatie van de kandidaat-overnemers kunnen de curatoren geen nieuwe overnemer aanduiden voor het failliete BelGaN. Om bijkomende informatie te leveren, heeft één van de kandidaten zelf om uitstel gevraagd. Dit weet persagentschap Belga. Een definitief besluit zal nu ten vroegste over twee weken genomen worden.
440 werknemers in onzekerheid
Eén van de zaken waar de curatoren meer informatie over willen, is het personeelsbehoud van kandidaat-overnemers. De chipfabriek heeft 440 werknemers in dienst, die de volledige maand augustus al onzeker zijn over de toekomst van hun job. De productie in de fabriek ligt stil, waardoor slechts een kleine groep werknemers nog aan het werk is om de veiligheid van de installaties te garanderen. “Ook rond betalingsgaranties of bepaalde opschortende voorwaarden willen wij meer duidelijkheid”, zegt betrokken curator Ali Heerman.
Interesse in BelGaN blijkt er in ieder geval wel te zijn. De curatoren zouden van vijf kandidaten een overnamebod hebben ontvangen. Heerman hoopt dat dit nieuws de personeelsleden bemoedigd: “De kans dat een zeer belangrijk gedeelte van het personeel wordt overgenomen, is nog altijd realistisch.”
Guido Dumarey geen partij meer
Over de mogelijke overnemers wordt door de curatoren niets gelost. Enkele partijen zijn hier zelf wel mee naar buiten getreden, maar de situatie verandert voortdurend. Zo bleek Guido Dumarey eerder een bod te hebben gedaan. De chipfabriek zou een goede aanvulling zijn op de activiteiten van de Dumarey Group dat donderdelen voor de auto-industrie ontwikkelt. Dumarey zit volgens De Tijd niet bij de vijf partijen die een bod uitbrachten. “Ik heb als eerste een volledig plan op tafel gelegd om het bedrijf te redden, maar ik heb inderdaad niet meegedaan met de officiële biedingsprocedure. Het is nu aan hen om te zien of het hen interesseert”, reageert hij.
Lees ook: Sterft de auto-chipindustrie als het elektrische verhaal stopt?