Groei van Belgische telecom bepaald door vaste diensten en fiber

Groei van Belgische telecom bepaald door vaste diensten en fiber

De Belgische telecommarkt kan groeicijfers voorleggen door breedbandinkomsten. De mobiele markt duwt de cijfers eigenlijk de andere richting uit, maar dat valt in de totale omzet niet te merken. Bovendien worstelt Telenet ook met zijn aanbod van vaste diensten en krimpt het klantenbestand.

De Belgische mobiele markt kromp de twee laatste kwartalen. De komst van de nieuwe operator Digi in combinatie met spaarzame consumenten door de inflatie, lieten geen ruimte voor prijsstijgingen in mobiele diensten. Dit veroorzaakte een daling van de omzet in het tweede kwartaal van 0,7 procent tegenover een jaar eerder. Dit blijkt uit het rapport, Belgian Total Communications market Q2 2024 van Telecompaper.

Inflatie doorgerekend in internetdiensten

Deze operatoren doen in veel gevallen ook zaken in vaste diensten, waaronder vaste netwerkdiensten. Daar merkt Telecompaper een kleine groei op van het aantal breedbandaansluitingen (2%). Volgens het rapport wordt de groei voornamelijk opgemerkt bij het aantal FTTH-aansluitingen. Daar liggen in het tweede kwartaal meer dan een half miljoen aansluitingen van verdeeld in België.

Bovendien rekenden de telecomoperatoren de inflatie wel door in de vaste diensten. Hierdoor stegen de breedbandinkomsten op jaarbasis met bijna elf procent, goed voor een bedrag van 525 miljoen euro. Er wordt verwacht dat deze omzetgroei niet langer meer zal aanhouden, doordat de inflatie in België nu lager ligt dan in 2022.

Telenet krimpt

Daarnaast merkt het onderzoek dat Telenet het lastig heeft klanten vast te houden. Het verliest marktaandeel aan Orange, maar Telenet blijft wel 32,5 procent van de markt bedienen. In de laatste kwartaalcijfers moest het bedrijf een omzetdaling vaststellen van vaste consumentenproducten van één procent in het eerste halfjaar van 2024, daar zitten ook televisiediensten in opgenomen. De situatie maakt het voor de telecomaanbieder lastig om prijzen omhoog te blijven drijven. De grootste aanbieder is Proximus, die 43 procent marktaandeel van de breedbandmarkt heeft.

Proximus heeft daarnaast zijn verwachtingen voor de Proximus Group naar boven bijgesteld door een gunstige breedbandmarkt. Deze positieve verwachting is het gevolg van de recente overname van het meerderheidsbelang van EQT Infrastructure in Fiberklaar. Het glasvezelbedrijf komt zo volledig in handen van Proximus en de operator verwacht door de zet de fiberuitrol efficiënter te kunnen laten verlopen.

Lees ook: Proximus neemt volledige controle over grootste fibernetwerk van Vlaanderen