Atlassian heeft tijdens de Team’24 Europe-conferentie bekendgemaakt dat Rovo AI algemeen beschikbaar is. Atlassian-klanten kunnen hun abonnementen en licenties nu uitbreiden met Rovo AI, waardoor gebruikers veel meer mogelijkheden krijgen. Rovo AI bestaat uit een uitgebreide zoekmachine, een chatbot en AI-agents.
Een van de belangrijkste features van Rovo is de uitgebreide zoekmachine binnen de producten van Atlassian. Daarmee kunnen gebruikers alle bestanden, projecten en communicatie doorzoeken. Dit geldt voor bijvoorbeeld Confluence-documenten, Jira-tickets, Slack-berichten, Google Docs, Figma-bestanden of GitHub-repositories. Met Rovo kunnen connecties worden gelegd met veel andere SaaS-oplossingen, waardoor data waar de gebruiker rechten toe heeft ook beschikbaar komen binnen de Rovo-zoekmachine.

Rovo Chat
De Rovo Chat is beschikbaar binnen Atlassian-producten, maar ook middels een browserextensie in producten als Google Docs. Hierdoor kunnen gebruikers op elk moment de Rovo Chat aanroepen en gebruikmaken van de uitgebreide AI-functionaliteiten die Rovo te bieden heeft. Gebruikers kunnen vragen stellen op basis van de aanwezige kennis van de organisatie die is geïndexeerd vanuit alle interne en externe bronnen. Ook op de actieve webpagina kan de chat analyse toepassen.
Rovo Agents
Binnen Jira en Confluence is de Rovo Chat nog een stuk uitgebreider. Zo kan je via chat vragen om een AI-agent voor het automatiseren van taken te maken. Als iemand bijvoorbeeld een Confluence-document aanmaakt met de hashtag #translate kan dat een geautomatiseerde AI-agent activeren. Die AI-agent kan bijvoorbeeld automatisch het document vertalen in diverse talen.

Het bouwen van agents kan middels de chat, maar ook via de AI-agent builder. Dit gebeurt op een no-code manier via drag and drop. Atlassian heeft zelf voor eigen doeleinden al zo’n 500 agents ontwikkeld, maar dit is pas het begin. Klanten kunnen nu ook AI-agents gaan bouwen. Daarnaast is het de bedoeling dat er op korte termijn nog eens 50 connecties met externe bronnen worden gelegd waardoor er meer data beschikbaar komt. Hierdoor zullen klanten nog meer agents bouwen.
Agents versus workflows
De afgelopen weken zijn AI-agents ineens sterk in opkomst. De meeste SaaS-leveranciers zetten in op automatisering met als uiteindelijk doel om de mens uit de loop te halen. De AI-agent kan volledig autonoom handelen. Bij Atlassian is dat vooralsnog niet het doel. Hier kiest men standaard voor het human-in-the-loopprincipe. De mens blijft altijd betrokken bij acties van agents, of het nou gaat om het aftrappen of het controleren van een agent. Atlassians aanpak lijkt in sommige gevallen dan ook meer op een workflow dan een agent.
In gesprek met Atlassian heeft het bedrijf ons laten weten dat een agent wel een reasoning engine heeft. Hierdoor kan de agent zelf zijn volgende acties kiezen. Het is dan niet volledig gescript zoals bij een workflow. Al komt het wel vaak voor dat agents min of meer een vast pad afleggen, waardoor we kunnen stellen dat Rovo-agents een combinatie zijn van workflows en autonome AI agents.
De toekomst zal uitwijzen of Rovo-agents meer autonoom gaan worden en of het human-in-the-loopelement minder gaat worden. Atlassian heeft de agents per direct beschikbaar gemaakt, terwijl andere SaaS-aanbieders nog druk bezig zijn om hun agent-portfolio beschikbaar te maken.