Bij NinjaOne lijkt de groei voorlopig vol door te gaan. Het bedrijf kent met een recente investeringsronde een waardering van 1,98 miljard dollar (zo’n 1,85 miljard euro). In de IT-wereld trekt het de aandacht met een platform voor het beheren en ondersteunen van endpoints en gebruikers. In gesprek met General Manager EMEA Andre Schindler komen we meer te weten over de aanpak van NinjaOne.
Schindler maakt ons duidelijk dat NinjaOne van oorsprong uit de RMM-wereld komt, maar heeft na de oprichting flink wat nieuwe oplossingen op de markt gebracht. Dit verklaart ook de evolutie van het bedrijf. Aanvankelijk werd het opgericht als NinjaRMM, om aan te tonen welke rol het kan spelen bij het automatiseren van IT-beheer voor Managed Service Providers (MSP’s). Het is nog steeds de kern van het platform, maar er is simpelweg te veel toegevoegd om voort te gaan onder dezelfde naam. Vandaar de nieuwe naam. Het bedrijf omschrijft zich nu als een endpoint management-leverancier die de uitdagingen van IT-beheer aanpakt.
Breed platform
De oprichter van NinjaOne, Sal Sferlazza, is al die jaren bij het bedrijf gebleven. Hij vervult de rol van CEO en is op dagelijkse basis ook bezig met de ontwikkeling van het product. Schindler, die aan het hoofd staat van Sales en Operations in de EMEA-regio, geeft aan dat de filosofie van Sferlazza heeft geleid tot de evolutie tot een uitgebreid endpoint management-platform. Bij de ontwikkeling van het platform houdt men rekening welke features de gebruikers aanvragen, alsmede met de problemen waar zij tegenaan lopen. Op basis daarvan brengt NinjaOne nieuwe releases uit en is het platform uitgebreid. Onderstaande afbeelding maakt duidelijk wat het platform tegenwoordig allemaal kan en ondersteunt.

Zoals je kunt zien zijn veel van de activiteiten vandaag de dag gericht op het regelen van security voor een bedrijf. Patch Management is hierin een zeer gewild product, stelt Schindler. Hiermee kunnen IT-afdelingen de patching-taken automatiseren. De software van NinjaOne identificeert en evalueert de patches, om ze vervolgens uit te rollen naar bedrijfsapparaten met een internetverbinding. Windows, Mac en Linux worden ondersteund, zodat de meest gebruikte workstations, laptops en servers netjes van de laatste patches voorzien worden.
Aan de andere kant zijn backups belangrijk geworden voor NinjaOne. Wanneer een MSP backups heeft ingesteld voor de bedrijven die ze bedienen, zijn de kritieke bedrijfsdata beschermd via de laatste verdedigingslinie. Op deze manier kunnen de gegevens worden hersteld als een bedrijf slachtoffer wordt van een ransomware-aanval. Deze backup-oplossing is gebouwd met MSP’s in gedachten, wat betekent dat ze kunnen worden aangepast aan de beschermingsbehoeften van een klant. Er zijn controles op wat er wordt gebackupt, hoeveel revisies er worden opgeslagen en hoe lang gegevens worden bewaard. Het beheer vindt centraal plaats.
Dit soort pure securityactiviteiten bestaan naast de integraties met securityproducten van grote marktspelers. Zo gebruiken veel NinjaOne-klanten het platform in combinatie met producten van SentinelOne, CrowdStrike en Bitdefender. Zulke partijen kunnen additionele endpointmogelijkheden bieden in de vorm van EDR en MDR. Het beste wat NinjaOne kan doen, stelt Schindler, is het zo goed mogelijk koppelen van de producten om securityinformatie door te spelen. Op die manier wordt aan een securityexpert de benodigde data geboden in de juiste omgeving.
MSP’s het hart
Aangezien NinjaOne van origine uit de RMM-wereld komt, heeft het in eerste instantie daar zijn marktbenadering volledig op aangepast. Hierdoor heeft het een zeer uitgebreid partnernetwerk aan MSP’s die mkb’ers ondersteunen met IT-beheer. Toch is de MSP-markt steeds meer aan het veranderen. Mkb’ers zijn voor de meeste MSP’s nog altijd de belangrijkste doelgroep, maar er komt steeds meer focus op de grotere bedrijven. Schindler ziet dit gebeuren via MSP’s die zich in niches specialiseren. Zo heeft NinjaOne partners die zich richten op vliegvelden en ziekenhuizen, wat bepaald geen omgeving zijn met weinig endpoints. Het uitbesteden aan een MSP kan daar interessant zijn omdat de organisatie zelf al met een tekort aan IT’ers zit.
Anderzijds vindt Schindler het sowieso belangrijk om als NinjaOne iedere omgeving te kunnen ondersteunen, ongeacht de omvang van een bedrijf. Stel dat een bedrijf met 50 endpoints begint op NinjaOne en binnen korte tijd zeer snel groeit. Voor dit bedrijf is het wenselijk om in die korte tijd naar duizenden endpoints te groeien. “Het platform is vanwege de SaaS-architectuur schaalbaar”, aldus Schindler. “Het is een innovatieplatform, we hebben kernstructuren en je kan veel dingen out-of-the-box doen.”
Schindler kan deze claim ook onderbouwen met internationale merken die klant zijn van NinjaOne; Nvidia, Nissan en Staples zijn daar voorbeelden van.
NinjaOne in Europa
Met deze benadering is NinjaOne inmiddels zes jaar actief in de Europese markt. In 2018 opende het Europese hoofdkantoor in Berlijn, Schindler was direct vanaf de oprichting van het kantoor betrokken. Sindsdien zijn er mensen bijgekomen die lokaal in een aantal landen aanwezig zijn. Het lokaliseren van bijvoorbeeld sales- en marketingcampagnes gebeurt vaak vanuit Berlijn. Op dit Europese hoofdkantoor zijn dan medewerkers aanwezig die over meerdere regio’s gaan, eventueel aangevuld met een aantal medewerkers dat lokaal in een land werkt. Voor die lokale medewerkers hoeft niet per se een lokaal kantoor aanwezig te zijn, dat is afhankelijk van de potentie van een land en wensen van een klant. Desgevraagd geeft Schindler aan dat Nederland bij uitstek een ideaal land is voor NinjaOne. In Nederland spreekt in vergelijking met andere landen een groot deel van de mensen goed Engels. Het maakt de ondersteuning vanuit Berlijn een stuk makkelijker.
Dit is terug te zien in de MSP-strategie richting de Europese markt. Veel gesprekken vinden plaats via de telefoon en Zoom-calls. Het gaat dan veel over de behoefte van de MSP’s en de eindgebruikers. Hebben ze een uitdagingen met het huidige product? Lopen ze tegen bepaalde zaken aan bij de implementatie bij een nieuwe klant? Om zich ervan te verzekeren dat zulke vragen ook zo goed mogelijk opgevolgd worden, investeert NinjaOne veel in de supportafdeling. Er wordt geprobeerd om altijd een medewerker beschikbaar te hebben die de taal van een MSP of eindklant spreekt.
Erkenning
Op het moment dat we het met Schindler over support hebben, haalt Schindler ook een recent klanttevredenheidonderzoek aan. Daar focust NinjaOne op. De endpoint management-leverancier wil voortdurend de klant zo goed mogelijk bedienen. In principe wil Schindler vooral over de kracht van NinjaOne praten en niet zo zeer over concurrenten, maar hij merkt wel op dat bij sommige spelers op de markt de problemen fors zijn als er na verloop van tijd technische mankementen optreden. NinjaOne wil zulke problemen juist zo snel mogelijk oplossen via de supportafdeling.
Het klanttevredenheid onderzoek dat Schindler benoemt, komt van marktonderzoeker G2. Daarin is het in de gebieden Endoint Management, Patch Management en RMM helemaal uiterst rechtsboven gepositioneerd. Dat is de meest gunstige positie die een technologiebedrijf in dit onderzoek kan bereiken. In de categorie RMM voert NinjaOne zelfs al vijf jaar lang deze ranglijst aan.
Positie behouden en uitbouwen
NinjaOne is tevreden over die waardering en wil daarom alles op alles zetten om de komende jaren de klant tevreden te houden. Naast het introduceren van features waar de community om vraagt en het leveren van snelle support, zal dit moeten gebeuren met de juiste medewerkers. Schindler geeft aan dat daar streng op geselecteerd wordt bij sollicitatiegesprekken. Past een sollicitant wel bij het team van NinjaOne? De vijf kernwaardes die hierbij centraal staan: nieuwsgierigheid, integriteit, bescheidenheid, vriendelijkheid en bouwers. Met bouwers bedoelt NinjaOne dan weer een hands-on mentaliteit voor het bouwen van technologie en communities en maken van carrières.
Tegelijkertijd beschouwt Schindler het aantrekken van nieuw personeel als een van de grootste uitdagingen voor NinjaOne. Daar komen gedurende het jaar piekmomenten en dalen bij kijken. Dit kan bijvoorbeeld het tempo van lokalisering richting een regio bemoeilijken. Omdat daar veel taalkwesties bij komen kijken, kan het lastig zijn om die lokalisering op te schalen. Wat dat betreft is de ambitie van het bedrijf bij tijd en wijle groter dan de mogelijkheden.
Gevraagd naar de toekomst ziet Schindler een NinjaOne voor zich die zijn huidige benadering doorzet en optimaliseert. De centrale benadering vanuit het Europese hoofdkantoor en de R&D in thuisland Amerika zullen de komende tijd verdere groei moeten bewerkstelligen. Wij zijn benieuwd hoe het uit gaat pakken en wat er nog aankomt voor NinjaOne.