Is Europa klaar om zich los te maken van Amerikaanse technologie?

Zorgt Trump voor Europese investeringen?

Is Europa klaar om zich los te maken van Amerikaanse technologie?

We gaan dieper in op de complexe en afhankelijke relatie tussen Europa en de Amerikaanse technologische industrie. Europa vertrouwt enorm op de Verenigde Staten voor technologie. Inmiddels is duidelijk dat dat geen houdbaar model is en nu wil Europa op eigen benen staan. Maar hoe realistisch is dat? Kan Europa zich wel losmaken van Amerikaanse technologie?

Luister (en kijk) elke week door je te abonneren via: SpotifyApple PodcastsYouTube of een andere dienst.

De discussie dat Europa minder afhankelijk moet zijn van Amerikaanse technologie loopt al veel langer. Nu Trump aan de macht is gekomen, is het weer actualiteit en staat het weer hoog op de agenda. Vorige week introduceerde Trump ook wereldwijd importheffingen voor organisaties die willen exporteren naar de Verenigde Staten. Dat maakt het onderwerp nog actueler.

Europa wil onderhandelen, wat mogelijk tot een verlaging van de heffingen kan leiden. Maar wat als de onderhandelingen mislukken? Dan zou Europa mogelijk digitale diensten of grote Amerikaanse techbedrijven kunnen belasten, wat weer tot represailles van de VS kan leiden. Daarmee zou alles nog duurder worden, terwijl de afhankelijkheid nog niet is opgelost.

Ondertussen loopt er wel een discussie over alternatieven voor Amerikaanse technologie. Onder meer een zoektocht naar alternatieven voor Amerikaanse hyperscalers. De podcast bespreekt de uitdagingen. Het is niet genoeg om simpelweg HPE/Dell hardware in een datacenter te plaatsen; software, netwerk,  flexibiliteit en automatisering zijn allemaal even cruciaal. Redundantie voor beschikbaarheid en uptime is eveneens essentieel. Initiatieven zoals het ambitieuze ECOFED project (Info Support, BIT, TNO, i3d.net) proberen een nieuwe Europese infrastructuur te creëren, maar de weg is nog lang.  De podcast belicht de complexiteit en schat dat er pas in 2027 substantiële vooruitgang zal zijn. Een echte Europese tegenhanger voor een hyperscaler lijkt alleen te kunnen met heel veel Europese subsidie.

Er is geen één Europa, realisme is ver weg

De podcast benadrukt de pragmatische overwegingen van CTO’s en CIO’s. Functionaliteit en efficiëntie zijn belangrijk, niet handelsconflicten of nog meer compliance-complexiteit. In Europa wordt vooral globaal gedacht, of nationaal, maar niet Europees. De discussie onderzoekt de haalbaarheid van een volledig onafhankelijk Europese hyperscaler, waarbij de enorme kosten (minimaal 200 miljard euro geschat) en de uitdagingen van grensoverschrijdende samenwerking in Europa worden benadrukt. Makkelijk is het in elk geval niet.

Hoewel de noodzaak voor een minder afhankelijk Europa duidelijk is, is de weg ernaartoe bezaaid met uitdagingen. De podcast benadrukt de noodzaak van realisme, het afwegen van de risico’s van wachten versus handelen zonder voldoende informatie, en de potentiële rol van samenwerking met andere partijen, zoals het Midden-Oosten. De discussie eindigt met een oproep tot meer Europese initiatieven en investeringen, maar erkent tegelijkertijd de enorme uitdagingen die hiermee gepaard gaan. Het is duidelijk dat de strijd om technologische soevereiniteit nog lang niet gestreden is.

Podcastspeler

Bovenaan deze pagina staat de link naar de aflevering van Techzine Talks op YouTube. Wil je liever hier in de browser luisteren, dan kan dat hieronder.

Eerdere afleveringen van Techzine Talks:

Techzine Talks seizoen 5

Inmiddels is het alweer het vijfde seizoen van Techzine Talks! Coen en Sander maken sinds medio 2021 dé Enterprise IT-podcast van Nederland en België. De afgelopen twee jaar verscheen er elke week een nieuwe aflevering van Techzine Talks. In 2025 gaan we hiermee door en informeren we luisteraars over de laatste IT-ontwikkelingen, de belangrijkste informatie rondom techevents maar duiden we ook nieuwe IT-trends. Je kan elke week een nieuwe podcast verwachten, het doel is elke maandagmiddag rond de lunch, soms iets later. Met feestdagen soms een dagje later.

Steun ons!

We hopen uiteraard dat je ons als luisteraar steunt! Dat doe je door je te abonneren, afleveringen te delen en ons te beoordelen via Apple iTunes of Spotify. Vijf sterren ontvangen we graag! Ook staan we open voor feedback en je mag ons altijd ideeën sturen voor onderwerpen.

Meedoen?

Ben je een expert in een bepaald IT-vakgebied en wil je graag je kennis delen met onze luisteraars? Of heeft je organisatie de nieuwste en meest innovatieve IT-oplossing in huis? Neem contact op, dan bespreken we graag wat de mogelijkheden zijn.